GERTRUD OLOFSSON

När Gertrud, 89 år, öppnar dörren till sin lägenhet som hon delar med sin sambo Bengt, har hon på sig en färgsprakande tröja. “Själva mönstret kommer från en gammal blus som jag älskade men den blev så sliten så jag klippte ut mönstret och sydde på det på en ny t-shirt.” Osar det inte hållbarhet så vet vi inte vad! Gertrud äter redan vegetariskt flera dagar i veckan men samtidigt som vi pratar lite allmänt om vegetarisk och vegansk mat, så passar vi på att öppna Gertruds ögon för Anammas formbara färs genom en ny take på den annars så klassiska pannbiffen.
Äldre dam framför tegelvägg.

Finns det några förutfattade meningar kring vegansk mat som du inte tycker stämmer?

Ja det tycker jag faktiskt. Speciellt hos oss som är äldre – vi tycker att ”nej en redig köttbit ska man bara ha”. Men när folk säger så och undrar ”varför ska jag ändra på mig när ändå ingen annan gör det?” så är det faktiskt det värsta jag vet – då brukar jag protestera. Men ungdomarna däremot, de går mer och mer över till vegetariskt och det tror jag är mycket för att djuren behandlas så illa.

anamma familj

Är det därför du har börjat äta mer vegetariskt?

Både och! Både för att djuren faktiskt far illa men också för klimatets skull.

Anamma familj

Hur ser en typisk vardagsmiddag ut för dig och din sambo Bengt?

Några dagar i veckan äter vi alltid vegetariskt. Oftast så blir det potatis, bönor, ris eller spaghetti till. Desserter har vi sällan!

Har du något bra tips på hur man kommer igång och äter mer veganskt?

Egentligen vet jag inte om jag har något bra tips, men jag tror nästan att man måste börja tänka lite annorlunda. Man ska inte utgå från köttet utan kanske börja från noll och istället tänka ”vad ska jag laga nu?”. Då blir det ju ofta bönor eller biffar för min del – och så äter jag mycket sallad.

Anamma familj

Vad gör du för att leva mer hållbart?

Vi tycker båda mycket om återbruk! Jag tycker det är helt onödigt att det går åt så mycket plast så jag har alltid med mig tygpåsar. Min systerdotter har visat mig hur man gör, så jag brukar faktiskt sy egna tygpåsar av gamla gardiner.

Hemma hos

Scroll to Top