Vegan, Flexitarian, Pescetarian - vad är skillnaden?

Att börja bekanta sig med det växtbaserade köket är både spännande och roligt och i dag är det allt fler som väljer några gröna dagar i veckan – vilket vi tycker är jättekul! Men det slängs också med en rad olika begrepp, och för någon som är helt ny i det veganska köket kan det till en början vara lite knepigt att förstå skillnaden mellan vegan, lakto-ovo vegetarian, flexitarian eller pescetarian. Vi reder därför ut skillnaden mellan de olika begreppen så att du med trygghet kan välja och utforska det alternativ som passar för just dig.

Vegan & Veganism

Veganism innebär att man avstår från animaliska produkter och en vegankost utesluter därför alla produkter från djurriket så som kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter, eller tillsatser som kan ha animaliskt ursprung. Vill man äta 100% veganskt är det alltså dessa typer av produkter som man bör ersätta med veganska alternativ. Vi på Anamma har 100% veganska produkter som både är lättlagade och supergoda Till exempel är vår vegofärs ett perfekt alternativ till vanlig köttfärs och går utmärkt att använda till tacos, pastarätter eller i en lasagne. Ett annat exempel är våra vegobitar som är ett riktigt bra alternativ när man vill laga veganska grytor.

Vegan - bra recept för nybörjare

För dig som vill börja bekanta dig med vegansk matlagning så kan vi också tipsa om våra snabba och enkla veganska recept som passar för både vardag och fest. Varför inte testa att slänga ihop en vegansk chorizogryta gjord på vår populära vegochorizo eller falafel med rostad kålrabbi och sesamsås gjord på vår falafel.

Anammas falafel i en skål med rostad kålrabbi och sesamfrön

Flexitarian – Äter växtbaserad kost ibland

Flexitarian betyder att man väljer att äta vegansk eller vegetarisk kost då och då utan att helt utesluta produkter från djurriket så som kött, fisk och fågel. Det kan exempelvis innebära att man väljer bort att äta kött eller andra animaliska produkter en eller flera dagar i veckan.

Visuell bild på en sojaplanta -Anamma

Flexitarian – bra sätt att minska klimatpåverkan

Genom att äta mer mat från växtriket minskar vi vår miljöpåverkan! Livsmedel utgör ca ¼ del av den globala klimatpåverkan och att dra ner på köttkonsumtionen och byta ut animaliska produkter till växtbaserade är därför ett mycket bra sätt att värna om vår planet. För att göra det lite lättare för dig anger vi alltid hur mycket lägre klimatpåverkan. Anammas produkter har jämfört med en likvärdig animalisk produkt.

Pescetarian

Att vara Pescetarian betyder att du inte äter rött kött och fågel, men att du inte utesluter skaldjur och fisk. Att välja en pescetarisk kost är alltså ett alternativ om du vill dra ner på exempelvis rött kött och fågel. De dagar i veckan du väljer bort köttet går det även utmärkt att utforska några veganska alternativ antingen som tillbehör eller som en rätt i sin helhet. Vi på Anamma har en rad lättlagade recept, perfekt för dig som är ny i det veganska köket. Kolla även in våra veganska produkter som enkelt och snabbt går att tillaga både för vardag och fest.

Veganska panbiffar fint upplagt på servis -Anamma

Lakto-ovo-vegetarian

Lakto-ovo-vegetarian betyder att du utesluter kött, fisk och fågel i din kost men avstår inte från mejeriprodukter och/eller ägg. Lakto -ovo vegetarian brukar ofta likställas med att vara vegetarian men benämningen lakto-ovo tydliggör just skillnaden mellan en vegetarian och vegan. Även fast lakto ovo vegetarianer inte utesluter komjölk eller andra mejeriprodukter helt i sin kost väljer vissa att kombinera en vegansk kost med en vegetarisk.

Idag finns det många växtbaserade alternativ till mejeriprodukter och om du vill ha tips på goda tillbehör till våra Anammaprodukter så kan du alltid spana in några av våra smarriga helveganska recept!

Som lakto-ovo-vegeterian utesluter man förutom kött, fisk, skaldjur och fågel även mejeriprodukter som komjölk, yoghurt och ägg. Dock väljer många att kombinera en vegansk kost med en vegetarisk och idag finns det många växtbaserade alternativ till mejeriprodukter! Om du vill ha tips på goda tillbehör till våra Anammaprodukter så kan du kika på våra smarriga helveganska recept!

Veganska burgare med gott innehåll. -Anamma