Vegan, Flexitarian, Pescetarian - vad är skillnaden?

Att börja bekanta sig med det växtbaserade köket är både spännande och roligt och i dag är det allt fler som väljer några gröna dagar i veckan – vilket vi tycker är jättekul! Men det slängs också med en rad olika begrepp, och för någon som är helt ny i det veganska köket kan det till en början vara lite knepigt att förstå skillnaden mellan vegan, lakto-ovo vegetarian, flexitarian eller pescetarian. Vi reder därför ut skillnaden mellan de olika begreppen så att du med trygghet kan välja och utforska det alternativ som passar för just dig.

Vegan & Veganism

Veganism innebär att man avstår från animaliska produkter och en vegankost utesluter därför alla produkter från djurriket så som kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter, eller tillsatser som kan ha animaliskt ursprung. Vill man äta 100% veganskt är det alltså dessa typer av produkter som man bör ersätta med veganska alternativ. Vi på Anamma har 100% veganska produkter som både är lättlagade och supergoda Till exempel är vår vegofärs ett perfekt alternativ till vanlig köttfärs och går utmärkt att använda till tacos, pastarätter eller i en lasagne.

Vegan - bra recept för nybörjare

För dig som vill börja bekanta dig med vegansk matlagning så kan vi också tipsa om våra snabba och enkla veganska recept som passar för både vardag och fest. Varför inte testa att slänga ihop en klassisk frikadeller i tomatsås gjord på vår populära vegobullar, vegansk chorizogryta gjord på vår populära vegochorizo eller falafel med rostad kålrabbi och sesamsås gjord på vår falafel.

Flexitarian – Äter växtbaserad kost ibland

Flexitarian betyder att man väljer att äta vegansk eller vegetarisk kost då och då utan att helt utesluta produkter från djurriket så som kött, fisk och fågel. Det kan exempelvis innebära att man väljer bort att äta kött eller andra animaliska produkter en eller flera dagar i veckan.

Flexitarian – bra sätt att minska klimatpåverkan

Genom att äta mer mat från växtriket minskar vi vår miljöpåverkan! Livsmedel utgör ca ¼ del av den globala klimatpåverkan och att dra ner på köttkonsumtionen och byta ut animaliska produkter till växtbaserade är därför ett mycket bra sätt att värna om vår planet. För att göra det lite lättare för dig anger vi alltid hur mycket lägre klimatpåverkan. Anammas produkter har jämfört med en likvärdig animalisk produkt.

Pescetarian

Att vara Pescetarian betyder att du inte äter rött kött och fågel, men att du inte utesluter skaldjur och fisk. De dagar i veckan du väljer bort köttet går det även utmärkt att utforska några veganska alternativ antingen som tillbehör eller som en rätt i sin helhet. Vi på Anamma har en rad lättlagade recept, perfekt för dig som är ny i det veganska köket. Kolla även in våra veganska produkter som enkelt och snabbt går att tillaga både för vardag och fest.

Lakto-ovo-vegetarian

Lakto-ovo-vegetarian betyder att du utesluter kött, fisk och fågel i din kost men avstår inte från mejeriprodukter och/eller ägg. Lakto -ovo vegetarian brukar ofta likställas med att vara vegetarian men benämningen lakto-ovo tydliggör just skillnaden mellan en vegetarian och vegan. Även fast lakto ovo vegetarianer inte utesluter komjölk eller andra mejeriprodukter helt i sin kost väljer vissa att kombinera en vegansk kost med en vegetarisk.

Som lakto-ovo-vegetarian utesluter man kött, fisk, fågel och skaldjur men konsumerar i regel mejeriprodukter som komjölj, yoghurt och ägg. Dock väljer många att kombinera en vegansk kost med en vegetarisk och idag finns det många växtbaserade alternativ till mejeriprodukter! Om du vill ha tips på goda tillbehör till våra Anammaprodukter så kan du kika på våra smarriga helveganska recept!

Visste du att en växtbaserad kost har positiv inverkan på din hälsa

Den ökade konsumtionen av rött kött innebär högre risk för bland annat bröst- och tarmcancer men även diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Växtbaserad kost har uppmärksammats, då det finns tydliga positiva hälsoeffekter av att äta veganskt. Att bli vegan är ett sätt att minska risken för ovanstående sjukdomar, samtidigt som gör du någonting bra för miljön och djuren – Alla vinner!

Det finns många frågor kring näringsvärdena i växtbaserad mat, och det finns en oro i att inte få i sig tillräckligt av de viktiga näringsämnena från en helt växtbaserad diet. Det är viktigt att komma ihåg att alla de viktiga näringsämnena som vi behöver finns i överflöd i växtriket, och likaså i växtbaserad mat. Det är ofta proteinnivån i vegansk mat som blir ifrågasatt, men förutsatt att man inte äter en väldigt ensidig vegansk diet är det inget problem, då veganska produkter är rika på protein och de essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan producera. Friska personer som äter tillräckligt och vierierad vegansk kost inte behöver därför fundera över matens proteinkvalitet. (www.livsmedelsverket.se)

Vi på Anamma förstår att det kan kännas utmanande att bli vegan men vi tycker att det är viktigt att ha med sig att varje vegansk måltid gör stor skillnad! Därför har vi alltid varit måna om att laga riktigt god mat som gör det enkelt för alla att välja alternativ som är bättre för hälsan, djuren och klimatet. Känner du dig inspirerad? Testa gärna våra veganska recept och läs mer om våra veganska produkter här!