SOJAPROTEIN – ETT POPULÄRT VEGANSKT PROTEIN

Sojabönan är en växtbaserad proteinkälla som går utmärkt att använda till många olika maträtter. Sojabönan är en baljväxt och är nära släkt med ärtor, kikärtor, linser och andra typer av bönor såsom kidneybönor.

SOJAPRODUKTER

Det är ur sojabönan som man utvinner sojaprotein och det är även vanligt att man utvinner sojamjöl ur bönan. Sojabönan är ett extra populärt växtbaserat protein eftersom den har ett högt proteinvärde och är ett av de livsmedel från växtriket som innehåller fullvärdigt protein. Ett fullvärdigt protein betyder att proteinet innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Bönans höga proteinvärde gör det därför möjligt att byta ut animaliska produkter till just sojaprotein.

Man kan hitta sojaprotein i många olika växtbaserade produkter som exempelvis sojakorv eller sojafärs. Det är också vanligt förekommande att man använder soja i drycker som till exempel sojamjölk. Sojaprotein finns också i form av pulver och används bland annat som proteinpulver vid muskelbyggande träning.

Veganska korvar från Anamma med smarrig topping.

HUR HÄLSOSAMT ÄR SOJAPROTEIN?

Protein digestibility-corrected amino acid score (PDCAAS) är en metod som används för att värdera ett proteins kvalitet ur ett näringsvärdesperspektiv. Hur högt värde ett protein får baseras dels på proteinets sammansättning med avseende på människans behov av olika aminosyror, samt människans förmåga att smälta proteinet. PDCAAS anges på en skala mellan 0 och 1, ju högre värde ju bättre proteinkvalitet.

FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) samt WHO (Världshälsoorganisationen) har sammanställt en rapport från 1989 där proteinkvaliteten hos en mängd livsmedel utvärderats. PDCAAS utsågs här som den mest lämpliga metoden för att värdera ett protein. I denna rapport gavs olika produkter av sojaprotein värden mellan 0,92-0,99, vilket betyder att soja-baserade produkter har en hög proteinkvalitet.

ENKLA RECEPT MED SOJAPRODUKTER

Vi vill såklart att det ska vara enkelt att få i sig det man behöver för att hålla sig mätt och belåten under hela dagen. Därför innehåller många av våra färdiga veganska produkter protein från just sojabönan. Exempelvis kan du hitta soja i våra vegobullar och vegoburgare. Anammas produkter innehåller enbart certifierad soja som inte odlas i regnskogsområden.

Vill du ha tips och inspiration till hur du kan tillaga våra färdiga, veganska produkter på nytänkande sätt kan vi rekommendera vår härliga äppelstek med senapsslaw gjord på vegofärsen, alternativt en himmelskt god koreansk gryta gjord på Anamma vegobitar.

Scroll to Top