Recept på vårsallad med Anamma Vegobullar

KLIMATSMART MAT

Vad vi väljer att äta och dricka har en väldigt stor betydelse för vår planets välmående. Därför har också begreppet klimatsmart mat blivit allt mer känt de senaste åren.

Det finns många skäl att äta veganskt. Det är hälsosamt, bra för miljön, ekonomiskt och inte minst, jättegott. Fler och fler väljer att äta grönt och det är vi glada över, för det är verkligen ett sätt att göra skillnad. Långt ifrån alla är beredda att äta veganskt eller vegetariskt jämt. Men de flesta kan tänka sig att göra det ibland.  Att äta hållbart behöver inte vara svårt dom flesta recept kan vips förvandlas till klimatsmarta om man byter ut en eller ett par ingredienser.

DÄRFÖR VÄLJER MÅNGA ATT BLI VEGAN

Växtbaserad kost har blivit mer populärt de senaste åren, vilket vi såklart tycker är jättekul. Men varför blir allt fler nyfikna på vegansk kost? Det finns ett par starka anledningar såsom att växtbaserade alternativ är bra för hälsan, att det är ett mer hållbart alternativ för planeten och att det skonar djur. Oavsett anledning så kan vi lova dig att vegansk mat är både inspirerande, givande och gott!

BRA FÖR VÅR PLANET​

Det finns ingen exakt definition för vad klimatsmart mat är men generellt sett har mat från växtriket lägre påverkan- då det kräver mycket mindre energi att producera än uppfödning av djur. (Källa: Naturskyddsföreningen 2019.) Om du äter som en genomsnittlig svensk så kan du halvera din klimatpåverkan genom att välja en mer växtbaserad kost. Inte bara minskar du din klimatpåverkan, men det är också i vissa fall snällare mot plånboken, samtidigt som det är bra för hälsan. Vi har räknat ut koldioxid-avtrycket på alla våra produkter, och jämfört med jämförbar animalisk produkt. Du kan läsa mer om hur vi gjort uträkningarna här, och du kan se jämförelsen mot kött under varje produkt på vår produktsida.
Scroll to Top