ÄRTPROTEIN – EN VEGETABILISK PROTEINKÄLLA

Proteiner tillhör kroppens byggstenar och de är oumbärliga för vårt välbefinnande. Enligt Livsmedelsverket bör ungefär 10 till 20 % av de kalorier som vi äter komma från någon typ av protein. Det finns inga andra molekyler eller ämnen som kan ersätta protein utan vi behöver få i oss det via vår kost. Ärtprotein är en utmärkt näringskälla för veganer, vegetarianer och andra som söker vegetabiliska proteinkällor. Ärtan är en baljväxt som ofta lovordas tack vare ett högt näringsinnehåll. Precis som de ärtor som produkten utvinns ur är ärtproteinet en god källa till vitaminer och mineraler, bland annat innehåller ärtprotein vitamin C och K, folat. Bra för dig som vill minska ditt intag av animaliskt protein helt enkelt!

VAD ÄR ÄRTPROTEIN?

Ärtprotein är en proteinkälla från växtriket. När koncentratet framställs separerar man protein från kolhydrater och fett. Nio av de tjugo aminosyror som protein byggs upp av är essentiella. Det betyder att kroppen inte kan producera dem på egen hand, och vi behöver därför regelbundet få i oss dessa nio aminosyror via maten. Ärtprotein innehåller alla essentiella aminosyror och har även ett högt innehåll av grenade aminosyror. Proteinet kan utvinnas såväl ur gröna som gula ärtor, även om gula ärtor har ett näringsvärde som gör dem extra lämpade för ändamålet.

Hälsosamt Protein

Många upplever att protein från ärtor är skonsamt för magen och lättsmält och proteinet uppskattas av personer som har matallergier, t.ex soja eller gluten. Tack vare ett innehåll av arginin och lysin har träningsintresserade fått upp ögonen för ärtprotein som kosttillskott. Argigin är en essentiell aminosyra och spelar en viktig roll vid utveckling av muskelvävnad. Lysin är även så en essentiell aminosyra och den behövs för att upprätthålla en omsättning av proteiner i kroppen.

God SMak​

Ärtprotein har en mild och god smak. Dess egenskaper gör att proteinkoncentratet med fördel kan användas i veganska livsmedel. Det lämpar sig utmärkt som en ingrediens i färs eller i vegetariska rätter i form av strimlor. Ärtprotein finns i färdiga rätter som veganska bullar och nuggets. En del använder protein från ärtor som en ingrediens i smoothies och det går även att baka med ärtprotein.
pastasallad vego chorizo

RECEPT MED ÄRTPROTEIN

Tack vare ärtproteinets naturella smak lämpar det sig väl som bas i en mängd maträtter. En formbar färs passar utmärkt såväl som vardagsmiddag i en klassisk färslimpa som till fredagsmysets smakrika tacos eller mustiga gryta. Vegobullar och vegonuggets passar fint ihop med till exempel klyftpotatis eller en matig sallad. Utbudet från Anamma är framtaget för att göra den gröna matlagningen enklare och roligare. Med färdiga produkter med ärtprotein är det lekande lätt att laga en vegansk och nyttig middag som hela familjen kan uppskatta.
Scroll to Top