Veganskt protein - bra proteinkällor

Protein är en viktig del av tallriksmodellen och behövs för att hålla energin och mättnadskänslan genom hela dagen. Men protein behöver inte komma från animaliska produkter så som kött, fisk eller fågel. Växtlivet erbjuder en massa bra proteinkällor som är enkla att byta ut mot en likvärdig animalisk produkt.

Så oavsett om du är vegan, vegetarian eller bara äter växtbaserat någon gång då och då har vi samlat några tips på veganskt protein som både är enkelt och gott.

Sojaprotein – ett populärt veganskt protein

Sojabönan är en växtbaserad proteinkälla som går utmärkt att använda till många olika maträtter. Sojabönan är en baljväxt och är nära släkt med ärtor, kikärtor, linser och andra typer av bönor såsom kidneybönor.

Anammas vegoburgare i bröd med sallad, coleslaw och picklad rödlök
Vår goda veganska lasagne från Anamma

Det är ur sojabönan som man utvinner sojaprotein och det är även vanligt att man utvinner sojamjöl ur bönan. Sojabönan är ett extra populärt växtbaserat protein eftersom den har ett högt proteinvärde och är ett av de livsmedel från växtriket som innehåller fullvärdigt protein. Ett fullvärdigt protein betyder att proteinet innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Bönans höga proteinvärde gör det därför möjligt att byta ut animaliska produkter till just sojaprotein.

Sojaprodukter

Man kan hitta sojaprotein i många olika växtbaserade produkter som exempelvis sojakorv eller sojafärs. Det är också vanligt förekommande att man använder soja i drycker som till exempel sojamjölk. Sojaprotein finns också i form av pulver och används bland annat som proteinpulver vid muskelbyggande träning. Vanligast förekommande är dock att man hittar sojaprotein i formen sojakött.

vegansa korvar från Anamma med smarrig topping

Enkla recept med sojaprodukter

Vi vill såklart att det ska vara enkelt att få i sig det man behöver för att hålla sig mätt och belåten under hela dagen. Därför innehåller många av våra färdiga veganska produkter protein från just sojabönan. Exempelvis kan du hitta soja i våra vegobullar och vegoburgare. Anammas produkter innehåller enbart certifierad soja som inte odlas i regnskogsområden.

Vill du ha tips och inspiration till hur du kan tillaga våra färdiga, veganska produkter på nytänkande sätt kan vi rekommendera vår härliga äppelstek med senapsslaw gjord på vegofärsen, alternativt en himmelskt god koreansk gryta gjord på Anamma vegobitar.

Kikärtor och protein

Kikärtor är också ett bra alternativ till animaliskt protein och går att använda i en rad olika rätter. Kikärtan ger dig en bra mättnadskänsla och – precis som sojabönor, linser och ärtor – är kikärtan en baljväxt och innehåller därför folsyra som behövs för att kroppen ska kunna bilda nya celler och röda blodkroppar. (Källa: livsmedelsverket 2019)

Kikärtan, efter att den har kokats, är mjuk i konsistensen och den går därför utmärkt att mosa till en hummus eller som bas till biffar. Kikärtor passar även bra att använda i en fräsch sallad då den ger dig en bra och mättande bas. Anammas falafel är även den gjord på kikärtor och passar utmärkt att servera med en rostad kålrabbi eller att använda i en falafelsallad.

Mumsig falafelsallad från Anamma