Veganskt protein - bra proteinkällor

Protein är en viktig del av tallriksmodellen och behövs för att hålla energin och mättnadskänslan genom hela dagen. Men protein behöver inte komma från animaliska produkter så som kött, fisk eller fågel. Växtlivet erbjuder en massa bra proteinkällor som är enkla att byta ut mot en likvärdig animalisk produkt.

Så oavsett om du är vegan, vegetarian eller bara äter växtbaserat någon gång då och då har vi samlat några tips på veganskt protein som både är enkelt och gott.

Sojaprotein – ett populärt veganskt protein

Sojabönan är en växtbaserad proteinkälla som går utmärkt att använda till många olika maträtter. Sojabönan är en baljväxt och är nära släkt med ärtor, kikärtor, linser och andra typer av bönor såsom kidneybönor.

Anammas vegoburgare i bröd med sallad, coleslaw och picklad rödlök
Vår goda veganska lasagne recept från Anamma

Det är ur sojabönan som man utvinner sojaprotein och det är även vanligt att man utvinner sojamjöl ur bönan. Sojabönan är ett extra populärt växtbaserat protein eftersom den har ett högt proteinvärde och är ett av de livsmedel från växtriket som innehåller fullvärdigt protein. Ett fullvärdigt protein betyder att proteinet innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Bönans höga proteinvärde gör det därför möjligt att byta ut animaliska produkter till just sojaprotein.

Sojaprodukter

Man kan hitta sojaprotein i många olika växtbaserade produkter som exempelvis sojakorv eller sojafärs. Det är också vanligt förekommande att man använder soja i drycker som till exempel sojamjölk. Sojaprotein finns också i form av pulver och används bland annat som proteinpulver vid muskelbyggande träning. Vanligast förekommande är dock att man hittar sojaprotein i formen sojakött.

Vegansa korvar från Anamma med smarrig topping

Enkla recept med sojaprodukter

Vi vill såklart att det ska vara enkelt att få i sig det man behöver för att hålla sig mätt och belåten under hela dagen. Därför innehåller många av våra färdiga veganska produkter protein från just sojabönan. Exempelvis kan du hitta soja i våra vegobullar och vegoburgare. Anammas produkter innehåller enbart certifierad soja som inte odlas i regnskogsområden.

Vill du ha tips och inspiration till hur du kan tillaga våra färdiga, veganska produkter på nytänkande sätt kan vi rekommendera vår härliga äppelstek med senapsslaw gjord på vegofärsen, alternativt en himmelskt god koreansk gryta gjord på Anamma vegobitar.

Ärtprotein – en vegetabilisk proteinkälla

Proteiner tillhör kroppens byggstenar och de är oumbärliga för vårt välbefinnande. Enligt Livsmedelsverket bör ungefär 10 till 20 % av de kalorier som vi äter komma från någon typ av protein. Det finns inga andra molekyler eller ämnen som kan ersätta protein utan vi behöver få i oss det via vår kost. Ärtprotein är en utmärkt näringskälla för veganer, vegetarianer och andra som söker vegetabiliska proteinkällor. Ärtan är en baljväxt som ofta lovordas tack vare ett högt näringsinnehåll. Precis som de ärtor som produkten utvinns ur är ärtproteinet en god källa till vitaminer och mineraler, bland annat innehåller ärtprotein vitamin C och K, folat. Bra för dig som vill minska ditt intag av animaliskt protein helt enkelt!

Vad är ärtprotein?

Ärtprotein är en proteinkälla från växtriket. När koncentratet framställs separerar man protein från kolhydrater och fett. Nio av de tjugo aminosyror som protein byggs upp av är essentiella. Det betyder att kroppen inte kan producera dem på egen hand, och vi behöver därför regelbundet få i oss dessa nio aminosyror via maten. Ärtprotein innehåller alla essentiella aminosyror och har även ett högt innehåll av grenade aminosyror. Proteinet kan utvinnas såväl ur gröna som gula ärtor, även om gula ärtor har ett näringsvärde som gör dem extra lämpade för ändamålet.

Många upplever att protein från ärtor är skonsamt för magen och lättsmält och proteinet uppskattas av personer som har matallergier, t.ex soja eller gluten. Tack vare ett innehåll av arginin och lysin har träningsintresserade fått upp ögonen för ärtprotein som kosttillskott. Argigin är en essentiell aminosyra och spelar en viktig roll vid utveckling av muskelvävnad.  Lysin är även så en essentiell aminosyra och den behövs för att upprätthålla en omsättning av proteiner i kroppen.

Ärtprotein har en mild och god smak. Dess egenskaper gör att proteinkoncentratet med fördel kan användas i veganska livsmedel. Det lämpar sig utmärkt som en ingrediens i färs eller i vegetariska rätter i form av strimlor. Ärtprotein finns i färdiga rätter som veganska bullar och nuggets. En del använder protein från ärtor som en ingrediens i smoothies och det går även att baka med ärtprotein.

Recept med ärtprotein

Tack vare ärtproteinets naturella smak lämpar det sig väl som bas i en mängd maträtter. En formbar färs passar utmärkt såväl som vardagsmiddag i en klassisk färslimpa som till fredagsmysets smakrika tacos eller mustiga gryta. Vegobullar och vegonuggets passar fint ihop med till exempel klyftpotatis eller en matig sallad. Utbudet från Anamma är framtaget för att göra den gröna matlagningen enklare och roligare. Med färdiga produkter med ärtprotein är det lekande lätt att laga en vegansk och nyttig middag som hela familjen kan uppskatta.

Kikärtor och protein

Kikärtor är också ett bra alternativ till animaliskt protein och går att använda i en rad olika rätter. Kikärtan ger dig en bra mättnadskänsla och – precis som sojabönor, linser och ärtor – är kikärtan en baljväxt och innehåller därför folsyra som behövs för att kroppen ska kunna bilda nya celler och röda blodkroppar. (Källa: livsmedelsverket 2019)

Kikärtan, efter att den har kokats, är mjuk i konsistensen och den går därför utmärkt att mosa till en hummus eller som bas till biffar. Kikärtor passar även bra att använda i en fräsch sallad då den ger dig en bra och mättande bas. Anamma falafel är även den gjord på kikärtor och passar utmärkt att servera med en rostad kålrabbi eller att använda i en falafelsallad.

Mumsig falafelsallad från Anamma